Żelazo i jego właściwości

By 11 marca 2021KOBIETY

Żelazo stanowi jeden z podstawowych minerałów w naszej diecie. Między innymi odpowiada za prawidłowy wzrok, regenerację tkanek, niweluje uczucie zmęczenia. Dlaczego jeszcze jest tak ważne?

 

Jaka jest rola żelaza w organizmie?

  • Jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek.
  • Wspiera układ immunologiczny.
  • Zapobiega anemii.
  • Wchodzi w skład wielu enzymów.
  • Wchodzi w skład krwinek czerwonych i mioglobiny.
  • Pełni ważną rolę przy transporcie tlenu w tkankach mięśniowych.
  • Warunkuje prawidłowy rozwój płodu.
  • Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami.
  • Wspiera pracę mózgu.
  • Jest niezbędne w prawidłowej regulacji układu nerwowego.
  • Stanowi składnik wielu enzymów.
  • Dodaje energii.

Odpowiedni poziom żelaza we krwi warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jego niedobór poważnie wpływa na kondycję naszego zdrowia. Powoduje anemię, a także jest przyczyną złego samopoczucia, zmęczenia, a nawet problemów z oddychaniem. Żelazo to niezwykle istotny pierwiastek, który należy dostarczać organizmowi komponując prawidłową dietę.

Gdzie znajdziemy żelazo?

Kluczem do utrzymania prawidłowego poziomu żelaza jest odpowiednio skomponowana dieta. Najwięcej żelaza znajduje się w czerwonym mięsie, a więc baraninie, wołowinie czy cielęcinie. Bogatym źródłem tego pierwiastka są także przetwory mięsne, takie jak kaszanka, wątroba i podroby. Znajdziemy go również w rybach taki jak makrele, sardynki i śledzie. Żelazo stanowi także składnik produktów niemięsnych, Wegetarianie powinni włączyć do swojej diety bób, groszek, koper, szpinak i pietruszkę. Bogatym źródłem wielu pierwiastków jest także mineralna woda Muszynianka. Oprócz żelaza znajdziecie tam również inne, cenne pierwiastki tj. magnez, potas czy wapń.

Żelazo stanowi cenny pierwiastek, który jest niezbędny w naszym organizmie, jednak samo włączenie go do diety może okazać się niewystarczające. Ważne jest, by był dobrze wchłaniany z układu pokarmowego. Dlatego szczególnie należy zadbać o odpowiednią dietę.