Święta to czas obfitych biesiad, które mogą stanowić wyzwanie dla naszego zdrowia i samopoczucia, szczególnie, kiedy próbujemy zmienić nasze nawyki żywieniowe na zdrowsze. Jak więc cieszyć się świątecznymi przyjęciami, nie rezygnując z dobrego samopoczucia? Kluczem jest umiar, samoświadomość, uważność w jedzeniu i… odpowiednie nawadnianie organizmu. Dzisiaj mam dla Was kilka porad, jak przetrwać świąteczne biesiadowanie bez wyrzutów sumienia.

Po pierwsze, pamiętaj o odpowiednim nawadnianiu. Święta to czas, kiedy często sięgamy po różnego rodzaju napoje – od słodkich soków, przez alkohol, po gorące napoje. Nie zapominajmy jednak o wodzie. Muszynianka, dzięki swojej unikalnej mineralizacji, nie tylko pomoże utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu, ale także wspomoże trawienie, co jest niezwykle ważne w tym świątecznym czasie.

Po drugie, jedz powoli i z umiarem i uważnością. Spójrz na świąteczny stół, zastanów się, na które rzeczy masz największą ochotę, co z tego nie pojawia się na co dzień w twojej diecie? Wybierz to co przyciąga Cię najmocniej, jednak zjedz uważnie. Wybierz mniejsze porcje – takie degustacyjne, i delektuj się każdym kęsem. Pozwoli Ci to nie tylko lepiej odczuć sytość, ale także cieszyć się smakiem świątecznych potraw bez obciążania żołądka.

Kolejna rzecz – zasada jednego talerza. Wyobraź sobie, czy to co masz ochotę zjeść, zmieści się na jednym talerzu? I nie mam tu na myśli talerzy, które nakładamy z górką:) Czy porcja, którą chcesz zjeść przekracza ilość, którą zjadasz na co dzień? Pozwoli Ci to zachować umiar, bez rezygnacji z ulubionych smakołyków świątecznych.

Po czwarte, nie zapominaj o ruchu. Święta to czas, kiedy łatwo ulec pokusie spędzania całych dni przy stole czy na kanapie. Jednak nawet krótka, 30-minutowa spacer po świątecznej uczcie może zdziałać cuda dla Twojego samopoczucia i trawienia. Czy wiecie, że już krótka aktywność pozwala wyregulować poziom glikemii po posiłku? To bardzo istotne, szczególnie dla osób mających problemy z gospodarką węglowodanową (np. z insulinoopornoscią, cukrzycą czy hipoglikemią reaktywną)

Jak mogłabym podsumować ten temat? Kluczem do przetrwania świątecznego czasu jest umiar, uważność podczas posiłków, aktywność i odpowiednie nawadnianie przy pomocy wysokiej jakości wody mineralnej, takiej jak Muszynianka. Te proste zasady pozwolą Ci cieszyć się świątecznymi smakołykami, zachowując dobre samopoczucie i zdrowie. Spędźcie ten czas w spokojnej i rodzinnej atmosferze!

Agata Rynk, dietetyk i psychodietetyk.