Zaniki pamięci mogą przejawiać się na wiele sposobów. Czasami wynika z naturalnego procesu starzenia się, a czasami mogą być spowodowane złą dietą i nadmiernym stresem.
Tymczasowa i sporadyczna utrata pamięci występuje naturalnie, choć powodują niepokój u osób, które ich doświadczają. Ze zjawiskiem tym spotykamy się np. gdy pewnego popołudnia nie możesz przypomnieć sobie tytułu filmu, ale robisz to dnia następnego.
W większości przypadków nie ma obaw do zmartwień. Utrata pamięci jest często zjawiskiem możliwym do opanowania i odwracalnym.
Zapobieganie utracie pamięci
Mózg działa jak mięsień, im częściej go używamy tym jest silniejszy. Aby wspomóc jego pracę należy zadbać o zdrowy styl życia, wysypiać się, unikać stresu i prawidłowo się odżywiać.
Magnez usprawnia pracę szarych komórek, dzięki czemu mamy lepszą pamięć i koncentrację. Dodatkowo poprawia komunikację między neuronami i zwiększa gęstość synaps w mózgu, które są odpowiedzialne za zapamiętywanie i kojarzenie. By dostarczyć sobie tego niezbędnego pierwiastka sięgnij po Muszyniankę, która zawiera 131,7 mg magnezu/l.
Dieta powinna być bogata w witaminy z grupy B, C, E. Zaleca się spożywanie kasz, migdałów, orzechów, rodzynek, produktów pełnoziarnistych, świeżych warzyw i owoców. Oprócz wody mineralnej bogatej w elektrolity warto pić zielone herbaty i świeże soki.
W trakcie całego swojego życia każdy z nas jest w stanie wykorzystać maksymalnie 6% możliwości swojej pamięci. Dlatego warto wspomagać pracę mózgu i go trenować.