Nawyki żywieniowe

By 26 października 2021KOBIETY

Smak słodki jest odczuwany jako przyjemny, natomiast na smak gorzki nasz organizm reaguje negatywnie. Wynika to z faktu, iż cukry które dostarczają smaku słodkiego to źródło szybko przyswajalnej energii.  Większość trucizn ma smak gorzki.

Dla organizmu jest bardzo ważne aby nie doprowadzić do nadmiaru bądź niedoboru sodu, którego dostarcza sól. Dawniej głównym źródłem smaku słodkiego były owoce, dostarczające cennych witamin oraz składników mineralnych. Obecnie sacharoza pozyskiwana z buraków cukrowych dodawana jest m.in. do słodyczy, które głównie dostarczają szybko przyswajalnej energii, pozbawione są witamin oraz składników mineralnych.  Słodyczom przypisuje się przyczynianie się m.in. do rozwoju próchnicy, otyłości.

Osoby, które mają niższy próg wrażliwości na smak słodki odczuwają taki sam poziom przyjemności przy proporcjonalnie niższym natężeniu sacharozy, w praktyce oznacza to, iż preferują przykładowo mniej słodkie desery, niż osoby o wyższym progu wrażliwości na smak słodki, którym aby poczuć taki sam poziom przyjemności potrzebne jest dostarczenie intensywniejszych bodźców, przykładowo bardziej posłodzonej kawy.

Próg wrażliwości ulega podwyższeniu podczas trwałego narażenia na bodziec, tzn. jeśli przez dłuższy czas człowiek jest narażony na przykładowo słodycze dostarczające bardzo dużej ilości sacharozy tym ten próg wrażliwości ulega podwyższeniu.
Badania naukowe dowodzą, iż posiłki wysokobiałkowe powodują większy poziom natężenia sytości sensoryczno-specyficznej niż posiłki niskobiałkowe. Sytość sensorycznie-specyficzna wzrasta również przy większej ilości błonnika.
Awersja pokarmowa rozumiana jest jako negatywne odczucie na smak, wygląd lub zapach pokarmu.

Do prozdrowotnych nawyków poza zbilansowanym jadłospisem, aktywnością fizyczną należy nawyk picia naturalnej wody mineralnej. W obecnych czasach obserwuje się coraz więcej osób które mają nawyk picia naturalnej wody mineralnej.

Naturalna woda mineralna taka jak Muszynianka ułatwia wypłukiwanie toksyn z organizmu.
Woda mineralna wpływa na nastrój, procesy poznawcze, powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych. Nasza uwaga wzrokowa zależy od stopnia nawodnienia organizmu.

Zmiana nawyków żywieniowych powinna być stopniowo przebiegającym procesem, metodą małych kroczków, przykładowo zamiast słodzić kawę/herbatę trzema łyżeczkami cukru, używajmy dwóch łyżeczek, za miesiąc zmniejszmy tą ilość do jednej łyżeczki.

Najbardziej wartościowe dla naszego zdrowia są produkty najmniej przetworzone, korzystne jest wybieranie produktów świeżych, warzyw, owoców, zawierających soki witalne, odżywiające i ożywiające nasz organizm. Zaleca się aby warzywa oraz owoce spożywać jak najczęściej, aby stanowiły co najmniej połowę całodziennego jadłospisu, istotne jest zachowanie właściwych proporcji, tzn. ¾ powinny stanowić warzywa, natomiast ¼ powinny stanowić owoce. Należy pamiętać aby nie rozgotowywać warzyw, rozgotowane warzywa mają mniej wartości odżywczych oraz smakowych.

Unikać:

  • pustych kalorii, tj. słodyczy, żywności typu fast-food, alkoholu;
  • cukru, białej mąki, soli. Nasz organizm potrzebuje witamin, makro oraz mikroelementów.

Duże znaczenie ma odpowiednie żucie pokarmu, nie należy się spieszyć podczas spożywania posiłków. Jedz powoli, poprzez koncentrację na procesie spożywanego pokarmu, można poprawić poczucie smaku oraz zapachu.

W przypadku nadwagi należy przeanalizować przyczynę obecnej masy ciała. Korzystnym nawykiem wspierającym walkę z nawykami powodującymi nadwagę oraz otyłość, jest wyobrażanie sobie czerwonego napisu „NIE” nad każdym posiłkiem/potrawą, która powoduje u Ciebie problem nadwagi/otyłości. Powiedz sam sobie, iż zachcianka na niezdrowy produkt zniknie, po wzięciu trzech głębokich oddechów, zjedzeniu kawałka marchewki. Korzystne jest wyobrażanie sobie skutku, iż ta kilkusekundowa przyjemność nie Ci niezbędna do życia. Warto przypomnieć sobie naszą wymarzoną, docelową masę ciała, i zastanowić się czy wybór niezalecanej potrawy przybliży nas do osiągnięcia naszych celów, czy też utrudni nam osiągnięcie docelowej masy ciała.

Podstawowe zasady zdrowego stylu życia:

Spożywaj 4-5 posiłków w ciągu dnia, z przerwami między posiłkami nie dłuższymi niż 4 godziny
Posiłki powinny być urozmaicone oraz nieduże objętościowo!

  • Zawsze jedź śniadanie.
  • Jedz powoli.
  • Unikaj tłustych sosów, tłustych potraw, żywności typu fast food, słodyczy.
  • Nie pij alkoholu.
  • Nie pal papierosów.
  • Warzywa powinny stanowić ¾ oraz owoce ¼ puli dziennej porcji warzyw i owoców.
  • Pij niesłodzoną herbatę oraz niesłodzoną kawę.
  • Zamiast słodkich soków owocowych wybieraj naturalną wodę mineralną, taką jak Muszynianka.

Aby uzyskać szczupłą sylwetkę najkorzystniej połączyć zdrowy, racjonalny sposób odżywiania ze zwiększoną aktywnością fizyczną, spaniem 8 godzin codziennie, dbając o odpowiednie nawodnienie organizmu. W trakcie treningu konieczne jest regularne uzupełnianie płynów, aby zapobiec odwodnieniu.

Kształtowanie sylwetki wymaga wytrwałości oraz czasu, za to uzyskane efekty będą trwałe.