Wrzesień to miesiąc, w którym zaczynają się pierwsze chłodniejsze dni. Oznaki nadchodzącej jesieni, takie jak zimne powiewy wiatru, deszcze i burze, mogą sprzyjać infekcjom. Z tego powodu warto pomóc swojemu organizmowi i wzmocnić go. Podpowiadamy kilka naturalnych sposobów na poprawę odporności.
Zadbajmy o odpowiednią odzież
W lecie jesteśmy przyzwyczajeni do noszenia cienkich, przewiewnych ubrań, nawet w deszczowe dni. Jest wystarczająco ciepło, aby wyjść z domu bez ciepłego swetra. Jednak we wrześniu temperatura znacznie spada i zwłaszcza noce bywają bardzo chłodne. Zdarza się, że przyzwyczajeni do letniej pogody nie zwracamy uwagi na to, czy po kilku godzinach nie będziemy potrzebowali kurtki. To może prowadzić do wychłodzenia organizmu. Dlatego najlepiej będzie, jeśli ubierzemy się na cebulkę. Kurtkę lub sweter można przewiązać w pasie, aby mieć wolne ręce, a gdy poczujemy, że jest za zimno, z łatwością zarzucimy ją na ramiona.
Odżywiajmy się zdrowo
Zadbajmy o to, aby w naszej diecie pojawiły się produkty wzmacniające odporność. Dobrym wyborem będą kiszonki, które są naturalnym probiotykiem bogatym w witaminę C, a do tego wspomagają trawienie i przyspieszają metabolizm. Warto używać w kuchni składników rozgrzewających i zapobiegających infekcjom, dlatego zaopatrzmy się w miód, imbir i czosnek.
Pamiętajmy też o nawadnianiu organizmu. Ogrzewanie w pomieszczeniach może doprowadzić do wysuszenia śluzówek, dlatego miejmy w zasięgu ręki butelkę wody mineralnej. Na towarzyszkę w staraniach o lepszą odporność poleca się Muszynianka, która zawiera cenne składniki mineralne, takie jak magnez, wapń i potas, wspomagające zdrowe odżywianie.
Stosując się do powyższych porad z pewnością mamy szansę na uniknięcie jesiennych infekcji. Poza tym, wzmocnienie odporności już teraz sprawi, że organizm lepiej poradzi sobie z zimowymi mrozami.