Mineralna czy źródlana – wybór należy do Ciebie. Zwracaj jednak uwagę na pierwiastki zawarte w wodzie. Są bardzo ważne dla naszego organizmu.
Woda to życie. W 60% składa się z niej ciało dorosłego człowieka, w 75% ciało dziecka o choć proporcje te różnią się w zależności od wieku i stosowanej diety, utrata już kilku procent prowadzi do zmęczenia organizmu. Z kolei 10% ubytku wody staje się niebezpieczne dla ludzkiego życia i może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Nie ryzykuj więc – pij wodę!
Jaka woda?
Wbrew opiniom konsumentów oba rodzaje wody zasadniczo różnią się między sobą. Mimo pochodzenia z hydrosfery woda mineralna zawiera większe stężenie pierwiastków – jedni uważają to za zaletę, drudzy zaś podchodzą z dużym sceptycyzmem do wszelkich „dodatków”. Wolą sięgnąć po wodę źródlaną, która cechuje się lekkim smakiem. Przerzucając się jednak na wodę mineralną, można odczuć sporą różnicę i nie być do niej przekonanym.
Wśród wód odznaczających się optymalną zawartością pierwiastków znajduje się np. Muszynianka, która zawiera w swoim składzie m. in. magnez, wapń, potas, żelazo, sód i wodorowęglany.
Po co te minerały?
WAPŃ – to podstawowy składnik i budulec kości i zębów. Ponadto utrzymuje prawidłową krzepliwość krwi oraz reguluje pracę serca. Wpływa korzystnie na przemianę materii i ułatwia leczenie procesów zapalnych, a także zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych i ubytków kostnych.
POTAS – to składnik istotny dla funkcji układu krążenia mózgowego. Obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Wpływa również na funkcjonowanie mięśni szkieletowych, a także bierze udział w przewodnictwie bodźców nerwowych.
MAGNEZ – ma ogromne znaczenie w procesie prawidłowego rozwoju żywych organizmów, odpowiada za czynności układu immunologicznego oraz nerwowo-mięśniowego, a także uczestniczy w ponad 300 procesach biochemicznych!
ŻELAZO – jest składnikiem umożliwiającym oddychanie tkankowe, które wpływa na metabolizm tkankowy i uczestniczy w detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie. Żelazo można wprawdzie spożywać w kapsułkach, ale po co, jeśli najlepiej przyswaja się w sposób naturalny.
WODOROWĘGLANY– wpływają korzystnie w początkowych etapach cukrzycy. Obniżają zawartość cukru we krwi i moczu, wpływają odpowiednio na działanie insuliny i regulują PH. Ponadto alkalizują kwasy żołądkowe u osób cierpiących na nadkwasotę.
Jak widać, przyswajanie pierwiastków jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i warto ich sobie dostarczać w tak zwyczajnej i niezbędnej czynności, jak sięganie po butelkę z wodą. To takie proste!
Pijmy więcej!
Według statystyków 10 proc. Polaków nie pije wody, a 80 proc. pije jej zdecydowanie za mało. Większość z nas nie dostarcza swojemu organizmowi nawet połowy potrzebnej mu wody. Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności zaleca wypijanie 2 litrów wody dziennie przez kobiety i około 2,5 litra przez dorosłych mężczyzn.
Stowarzyszenie „Woda w Domu i w Biurze” zleciło PBS badania, które miały pokazać, ile wody piją Polacy. Wyniki pokazują, jak daleko nam do ideału. Wszystko przez to, że nie mamy nawyku regularnego sięgania po wodę i pijemy ją tylko wtedy, kiedy jesteśmy spragnieni. Mało tego – bardzo często pijemy niezdrowe słodzone soki, napoje owocowe, napoje gazowane i energetyzujące. Niewielu z nas wie o tym, że popularne napoje, szczególnie herbata i kawa mają właściwości odwadniające nasz organizm.
A więc:
– postaw butelkę w widocznym miejscu, miej ją zawsze pod ręką i sięgaj po nią jak najczęściej,
– pij wodę powoli i małymi łykami na zdrowie i dla urody.