Magnez to jeden z ważniejszych pierwiastków w naszym organizmie. O jego odpowiednią ilość szczególnie powinni zadbać sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Ma on wpływ na układ nerwowy, mięśniowy, krwionośny i naczyniowy człowieka.
Działania magnezu
Ten ważny dla życia minerał bierze udział w przemianach tłuszczów i węglowodanów oraz syntezie i rozpadzie ATP. Magnez bierze także udział w procesach syntezy białek mięśniowych, a także ze względu na swój zasadowy charakter wpływa na stan równowagi kwasowo – zasadowej, często zaburzonej w wysiłku sportowym. Jego niezbędna obecność podczas trawienia składników odżywczych powoduje, że jest on istotny dla sportowców, u których główną kwestię odgrywa prędkość oraz efektywność wykorzystywania trawionych węglowodanów i białek do budowy masy mięśniowej.
Zapotrzebowanie na magnez
Zapotrzebowanie na magnez u dorosłej i zdrowej osoby wynosi 310-420 mg na dobę. W przypadku sportowców jest ono jeszcze wyższe. Dlatego, aby zapobiec jego niedoborom należy stosować dietę bogatą w ten pierwiastek oraz wypijać odpowiednią ilość wody. Muszynianka bogata jest nie tylko w magnez, ale inne niezbędne pierwiastki tj. wapń i żelazo.
Cennymi źródłami magnezu są kakao, soja, orzechy, zielone warzywa liściaste (brukselka, szpinak), fasola, groch.