Jesień to czas, kiedy nasz organizm jest wystawiony na próbę. Niższe temperatury, mniej słońca i deszczowe dni powodują, że jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Aby nie dopuścić do osłabienia odporności i uniknąć przeziębienia lub grypy warto stosować odpowiednie zasady żywieniowe.
Produkty sezonowe
Jesienią warto postawić na produkty rozgrzewające i sezonowe. Ciepłe zupy z pewnością pomogą nam w walce z wychłodzeniem. O tej porze roku na stołach króluje dynia, ale nie zapominajmy też o kiszonkach. Są bardzo zdrowe i mają mnóstwo właściwości, które sprzyjają budowaniu odporności. To naturalne probiotyki bogate w witaminy i bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu pomagają chronić organizm przed chorobami.
Natura przede wszystkim
Zaufajmy naturze i wyeliminujmy z jadłospisu żywność wysokoprzetworzoną. Spożywanie produktów zawierających dużo konserwantów, ale także cukru i soli, osłabia układ odpornościowy.
Warto zwrócić uwagę na skład pożywienia, dlatego zakupy powinny być dobrze przemyślane. Zamiast niezdrowych ulepszaczy, lepiej postawić na przyprawy. Imbir, czosnek, cynamon, chilli i kurkuma to tylko niektóre z dodatków, które sprawią, że nasze posiłki będą bardziej wyraziste i rozgrzewające.
Nawodnienie organizmu
Zapobiegać odwodnieniu należy nie tylko podczas letnich upałów. Jesienią także trzeba systematycznie uzupełniać płyny. Mogą to być ziołowe napary lub aromatyczne herbaty z dodatkiem cynamonu i goździków.
Jednak nie zapominajmy o piciu wody mineralnej. Warto mieć w pobliżu butelkę Muszynianki, która zawiera wiele cennych składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo i magnez, które pomogą nam utrzymać odporność przez cały rok. Regularne nawadnianie organizmu pomoże też nawilżyć ciało, dzięki czemu unikniemy przesuszania się skóry.
Stosując się do powyższych rad z pewnością będzie nam łatwiej uniknąć infekcji. Wzmacnianie odporności organizmu jesienią na pewno zaprocentuje w zimie, ponieważ nasz organizm będzie lepiej przygotowany na jeszcze niższe temperatury.