Wzmocnij się jesienią

By 8 października 2018MĘŻCZYŹNI

Jesień to czas, w którym nasz organizm jest szczególnie narażony na infekcje, przegrzane mieszkania, autobusy pełne bakterii i wirusów. W jaki sposób możemy wspomóc nasz organizm w walce o zdrowie?

Jesienna dieta powinna być bogata w warzywa, owoce, ryby, nabiał oraz drób. Różnorodność potraw zapewni nam odpowiednią ilość składników odżywczych, które konieczne są do zachowania sił witalnych organizmu. W naszej jesiennej diecie obowiązkowo powinna znaleźć się również oliwa z oliwek, która zawiera mało nasyconych kwasów tłuszczowych za to dużo kwasów jednonienasyconych, obniżają one poziom złego cholesterolu i zwiększają poziom dobrego.

Warto włączyć też do swojej diety czosnek, niszczy on drobnoustroje przewodu pokarmowego i oddechowego. Stymuluje też żołądek i wątrobę do wydzielania soku żołądkowego oraz żółci. Poprawia dzięki temu trawienie i zapobiega wzdęciom oraz reguluje przemianę materii. Nie zapominajmy także o witaminach, które biorą udział w przemianach metabolicznych. Mają też wpływ na nasz układ krążenia, układ nerwowy, hormonalny i odpornościowy. Nie zapomnijmy też o dziennej dawce warzyw i owoców, które zapewnią nam witaminy niezbędne do zachowania organizmu w dobrej formie. Świeże owoce i warzywa są jesienią trudniej dostępne, za to łatwiej dostaniemy jabłka i kapustę, nic nie stoi na przeszkodzie by w tym czasie sięgnąć po mrożonki.

Niedobór witamin początkowo nie wiąże się z konsekwencjami, nasz organizm nie daje nam sygnału ostrzegawczego, dopiero po dłuższym czasie widzimy następstwa w naszym samopoczuciu. Na jakie witaminy należy zwrócić uwagę? Koniecznie powinniśmy zadbać o dostarczenie organizmowi witaminy A, B6, C i E oraz probiotyków, które w naturalny sposób zwiększają odporność organizmu. Jesienią nasz organizm jest też szczególnie podatny na niedobór witaminy D, z racji krótkich i ponurych dni. Zadbajmy więc o to, by dostarczyć ją organizmowi. Pijmy mleko i jedzmy ryby, jak najczęściej przebywajmy też na świeżym powietrzu. Witamina D wpływa nie tylko na kości u dzieci i dorosłych, ale i gęstość oraz stan naszego uzębienia. Wpływa też pozytywnie na system nerwowy oraz na skurcze mięśni oraz na serce. Zadbajmy też o dostarczenie organizmowi białka, które znajdziemy w mięsie drobiowym, rybach, serach, jajkach. Witaminę C, odpowiedzialną za odporność organizmu znajdziemy z kolei w papryce, szpinaku, pomidorach, brokułach i kalafiorach. Bogate w nią są również cytrusy. Witamina C zwiększa też przyswajanie żelaza, pierwiastka odpowiedzialnego za procesy krwiotwórcze. Nie zapomnijmy też o cynku, którego niedobór wpływa na uczucie zmęczenia i brak apetytu oraz apatię. Znajdziemy go w chudym mięsie, owocach morza, rybach, zielonym groszku, pestkach dyni i słonecznika. Jesienią przyda nam się również magnez, który łagodzi stres. Znajdziemy go w orzechach, migdałach i wyrobach czekoladowych. Produkty bogate w magnez pozwolą nam też pokonać zmęczenie. W razie infekcji sięgnijmy po miód, który jest pomocny przy przeziębieniach.

Nie zapominaj też o odpowiednim nawodnieniu. Dorosły człowiek powinien spożywać dziennie około 2 litrów wody. Trzymaj Muszyniankę pod ręką.