Która z nas nie marzy o mocnych zębach? Niestety, czasami szkliwo i zęby niektórych ludzi są słabsze, przez co szybko się psują. W jaki sposób możemy wzmocnić nasze zęby?

Pamiętaj o diecie!

Podstawę wzmocnienia naszych zębów stanowi dieta, aby nasze zęby były mocne musimy dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, które odgrywają rolę we wzmacnianiu kości. Dieta taka powinna być bogata w składniki mineralne. Jakie? Wapń sprawia, że szkliwo jest twarde i zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy i paradontozy. Znajdziemy go w mleku, jajkach, twarogu czy innych produktach mlecznych. W tym kontekście koniecznie zadbajmy również o odpowiednią ilość witaminy D, która kontroluje proces wchłaniania wapnia. Znajdziemy ją między innymi w mleku. Witaminę D produkuje również nasz organizm wystawiony na działanie promieni słonecznych. Na ile to możliwe spacerujmy więc w ciągu dnia, zaś w miesiącach z mniejszą ilością słońca sięgajmy po suplementy witaminowe. Na stan naszych zębów istotny wpływ ma również magnez, który wzmacnia zęby, zawierają go zielone warzywa liściaste.

Nie bez znaczenia jest też fosfor, który chroni szkliwo i wspiera proces remineralizacji. Znajdziemy go w tuńczyku, indyku, wołowinie, brązowym ryżu, nasionach słonecznika czy ziemniakach. Nie zapominajmy również o żelazie, które wspomaga proces transportu tlenu w całym organizmie oraz zapobiega infekcjom jamy ustnej i odkładaniu się płytki nazębnej, znajdziemy go w wątróbce, owocach morza, tofu i fasoli. Przydadzą się też owoce i warzywa, ryby bogate w kwasy omega 3 oraz jogurty, które korzystnie wpływają na neutralizację drobnoutrojów w jamie ustnej. Jeśli cierpimy na niedobory takich składników jak magnez, wapń czy żelazo to warto sięgnąć po butelkę Muszynianki, która zawiera wymienione składniki i stanowi element zrównoważonej diety. Zdrowiu szkliwa sprzyjają produkty nie tylko bogate w składniki odżywcze, ale również chrupiące warzywa i owoce w których znajdziemy dużą ilość wody. Woda i naturalne włókna pomagają oczyszczać zęby oraz neutralizować działanie cukrów. Dodatkowo pobudzają produkcję śliny, która wspomaga remineralizację szkliwia.

Nie tylko dieta

Dieta jest bardzo istotna, nie zapominajmy jednak również o tym, by unikać spożywania cukru, zarówno tego znajdującego się w przetworzonej żywności, jak i napojach. Po słodkich posiłkach warto umyć zęby. Bakterie żyjące w naszych buziach żywią się cukrami, następnie przetwarzają je w kwasy, które rozpuszczają szkliwo zębów. Im mniej słodkich rzeczy tym lepiej. Przeciwzapalnie działają też zioła, więc warto zastosować płukanki z szałwii lub rumianku, które działają kojąco na dziąsła i antybakteryjnie na język, goją też podrażnienia na śluzówce. Picie zielonej herbaty zaś wspomoże przyswojenie wapnia, zielona herbata jest też źródłem fluoru i antyoksydantów. Jej regularne picie wpłynie na metabolizm i równowagę organizmu.

Profesjonalna pomoc

Domowe sposoby to jedno, nie zapomnijmy jednak o regularnych wizytach u dentysty i wykonywaniu takich zabiegów jak fluoryzacja nazywana inaczej lakierowaniem, fluor dostarczany podczas zabiegu w specjalnej warstwie preparatu wbudowuje się w szkliwo, wzmacnia zęby, przeciwdziała rozwojowi bakterii i chroni zęby przed działaniem kwasów, zabieg ten jest bezbolesny. Kolejny z zabiegów to skaling, pod tą nazwą kryje się usuwanie kamienia nazębnego z powierzchni zębów. Warto regularnie poddawać się temu zabiegowi pozwala on zapobiegać chorobom przyzębia takim jak paradontoza. Regularne kontrole stomatologiczne i codzienna systematyczna higiena jamy ustnej to doskonałe uzupełnienie diety.