Wzmocnij swoją odporność!

By 20 maja 2019KOBIETY

System immunologiczny stanowi tarczę chroniącą nasz organizm przed infekcjami. Czasami w wyniku różnych czynników, jego kondycja zostaje naruszona. W jaki sposób możemy wesprzeć nasz system odpornościowy?

Swoją odporność możemy wzmocnić na różne sposoby. Nie zawsze muszą iść za tym duże kroki, czasami wystarczy kilka drobnych, dobrych nawyków. Wzmocnienie układu odpornościowego to podstawa, to on chroni nas przed patogenami i stanowi pierwszą barierę w walce z bakteriami. Rozpoznaje zagrożenia i broni im dostępu do naszego organizmu.

Dieta

Dieta to podstawa w walce o wzmocnienie odporności. Warto włączyć do naszego jadłospisu składniki, które przyspieszają produkcję białych krwinek. Leukocyty stanowią podstawowy element układu odpornościowego. Chronią nas one przed wirusami i bakteriami. Dlatego nie bójmy się tłustych ryb morskich, jaj, orzechów czy olejów roślinnych, jak olej lniany. Produkty te dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych składników do tworzenia białych krwinek. Zadbajmy o jelita, które stanowią nie tylko nasz drugi mózg, ale i centrum odporności. Prawidłowa mikroflora bakteryjna zapewni wyższą odporność i zmniejszy ryzyko zatruć pokarmowych. Aby tak było, spożywajmy składniki bogate w błonnik, jak otręby, musli czy kasze. Z kolei kefiry, jogurty i kiszonki zawierają probiotyki, czyli żywe kultury bakterii jelitowych. Równie istotne są prebiotyki, jednym z naturalnych prebiotyków jest inulina, znajdziemy ją w cykorii, czosnku cebuli czy bananach. Ważny jest również cynk i witamina A, które wpływają na prawidłowe działanie barier układu odpornościowego, czyli dobry stan skóry i dróg oddechowych czy układu moczowego. Cynk zawierają migdały, płatki zbożowe, owoce morza, migdały, otręby żytnie, fasola i soczewica. Witaminę A, która zwiększa produkcję limfocytów i jest silnym antyoksydantem, znajdziemy zaś w papryce, pietruszce, dzikiej róży, cytrusach, kalafiorze. Nie zapomnij też o zdrowych tłuszczach omega-3 i omega-6. Wykazują one działanie przeciwzapalne i odpowiadają za prawidłową budowę błon komórkowych komórek układu odpornościowego. Znajdziemy je w nasionach chia i orzechach włoskich. Pamiętajmy też o regularności posiłków, dzięki czemu na bieżąco dostarczymy organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Właściwe nawodnienie

Właściwe nawadnianie to kolejny element zdrowej diety. Postawmy na naturalną wodę mineralną Muszyniankę, która dostarczy nam składników mineralnych oraz nie dopuści do odwodnienia. Latem, warto wzbogacić ją plastrami świeżego ogórka albo cytryny.

Ruszaj się

Nie unikaj codziennej porcji aktywności, ruszaj się ile możesz. Ruch wzmacnia nasz organizm. Z drugiej strony zachowaj zdrowy umiar i nie przemęczaj się. Dbaj o to, by organizm miał się, kiedy zregenerować. Jeśli zaś czujesz, że coś Cię łapie, odpocznij i oszczędź sobie przesadnego wysiłku. Znajdź czas na relaks. Stres to jeden z największych szkodników naszej odporności, nie daj mu się i walcz odpoczywając. Znajdź też czas na sen.