Dieta dla mózgu

By 10 lipca 2018KOBIETY

Aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował niezbędna jest właściwa dieta. Nie inaczej jest też w przypadku mózgu, który pochłania 20% dostarczanej do organizmu energii. Właściwa dieta sprawi, że nasz mózg będzie działał sprawniej.

Dieta to podstawa

Glukoza i tlen są głównym motorem napędowym mózgu, bez nich komórki nerwowe obumierają. Źródło glukozy stanowią węglowodany, sięgajmy jednak po te najbardziej wartościowe, zrezygnujmy z cukrów prostych, które występują w słodyczach i napojach słodzonych. Korzystajmy z nich tylko w nagłych przypadkach, gdy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii. Węglowodany złożone znajdziemy w kaszach, otrębach, ziarnach, fasoli i soczewicy.

Po pierwsze witaminy

Do prawidłowego działania nasz mózg potrzebuje nie tylko glukozy. Jeśli chcemy wspomóc pracę naszego mózgu powinniśmy dostarczyć organizmowi węglowodanów, protein, tłuszczów, witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B. Korzystnie na działanie naszego mózgu wpływają również kwasy omega-3, stanowią one podstawę budującą tkankę mózgową, zwiększają również naszą odporność na stres oraz przyspieszają przewodzenie impulsów. Kwasy omega-3 znajdziemy w rybach morskich, olejach, nasionach lnu, chia i soi. Istotne są również składniki mineralne, takie jak żelazo, cynk, wapń, magnez czy potas. Żelazo stanowi składnik hemoglobiny i jest niezbędnym pierwiastkiem, który transportuje tlen, który pozwala mózgowi na właściwą pracę. Witaminy z grupy B pomagają w syntezie neuroprzekaźników ich niedobory skutkują kłopotami z pamięcią, znajdziemy je w jogurcie naturalnym, orzechach włoskich, awokado i pistacjach. Wapń zapewnia z kolei prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych, znajdziemy go w mleku, serze i sardynkach. Równie istotny jest również cynk, który poprawia pamięć. Znajdziemy go w roślinach strączkowych, kaszy gryczanej, mięsie i serze żółtym.

Pamiętaj o magnezie

W codziennej diecie nie zapominajmy również o magnezie, który pomaga nam radzić sobie ze stresem. Znajdziemy go w orzechach i migdałach. Mózg pomoże nam dotlenić z kolei kwas foliowy, który pobudza również wzrost komórek nerwowych. Znajdziemy go w szpinaku, grochu, fasoli czy jajach. Pamiętajmy o tym, że mózg składa się w większości z wody, dlatego nie zapomnijmy o codziennym spożywaniu naturalnej wody mineralnej Muszynianka, która zawiera również magnez, potas i wapń. Woda jest czynnikiem od którego zależy szybkość przewodzenia impulsów nerwowych. Zadbajmy też o białko, które stanowi składnik budulcowy. Równie istotny co składniki posiłków jest również czas spożywania posiłków. Koniecznie zadbajmy o regularne spożywanie posiłków, zbyt długa przerwa w dopływie energii powoduje osłabienie koncentracji i logicznego myślenia.