Wiosenna dieta

Z tym, jak ważna jest dieta, nikt już nie chce dyskutować. Przekłada się ona na nasze zdrowie i samopoczucie. Co możemy zrobić, by czuć się lepiej?

Przyroda budzi się do życia, a my zaczynamy odczuwać przesilenie wiosenne. Jak możemy poprawić nasze samopoczucie? Spadek formy to efekt diety ubogiej w witaminy i mikroelementy. Skutkuje to problemami z koncentracją i osłabieniem fizycznym, wpływa również na pojawianie się stanu niewrażliwości, czyli tzw. apatii lub problemów z suchą skórą, zajadami i łamliwymi paznokciami. Dieta powinna nam przede wszystkim dostarczyć niezbędnych witamin i składników mineralnych. Wspomogą one nasz organizm oraz ochronią przed skutkami przesilenia wiosennego. Pamiętajmy o zachowaniu proporcji pomiędzy poszczególnymi składnikami pożywienia.

Dieta powinna obfitować w dania bogate w cynk, czyli ryby, chude mięso, nabiał, pełnoziarniste pieczywo i kasze. Aby ją wzbogacić sięgajmy po marchew, szpinak, brokuły, pomidory, cytrusy i truskawki, są one bogate w witaminy A, C i E, które wspierają odporność. Kolejne warzywa na zdrowej liście to rzodkiewka i rzeżucha bogate w witaminy z grupy B, A ,C i składniki mineralne, takie jak cynk wapń i fosfor. Warto też pogryzać pestki dyni i słonecznika, które dostarczą organizmowi magnezu. Spożywajmy też czosnek, który działa bakteriobójczo i wspomaga odporność. Zadbajmy o regularne posiłki, pełne świeżych i kolorowych składników. Zaleca się 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Nie zapomnijmy też, że zdrowa dieta to odpowiednie nawodnienie, dorosły potrzebuje około 2 litrów wody dziennie. Sięgaj po Muszyniankę regularnie.